2009-01-04

My name is earl avagy jó tett helyében jót várj :)

Van egy nagyon jó kis sorozat amit eleinte csak azért néztem mert szét röhögtem magam , aztán ha egy kicsit elméjül az ember a mondenivalóban ami természetesen az nbc megfogalmazásában nagyon egyszerű - és hála Greg Garciának hogy ezt meg is valósította -

Do good things and good things will happen to you.

Ha belegondolok hogy mit látok magam körül hááát elszomorítónak találom azt hogy az emberek csak a pénzt hajtják....persze kell de nem hiszem hogy az erkölcsi dolgainkat fel kéne adni azért mert meg akarunk szerezni dolgokat (anyagiakat).

Na de kanyarodjuk csak vissza a jótevéshez. Mindenki kérdezze meg magát mikor tett olyan jó dolgot ami mondjuk nem csak azért lett téve merthogy a körülmény megkívánta, vagy volt belőlle haszna, hanem automatikusan jött? Ez mintha hiányozna ebből a mai társadalomból sajnos - itt a jelenlegi tapasztalataimra támaszkodom. Lehet hogy ez csak aszakmával adódó nagy könyöklős hazudós kihasznlom mert nem figyelős dolgokból adódik de ha csak a hétköznapokat nézem....hányszor látom azt hogy mondjuk boltan egy idősebb hölgy vagy esetleg egy kissrác le akar venni valamit egy magasabb polcról és senki nem segít, na ez az amikor szépen oda kell menni és segíteni kell. Ott látszik hogy mennyire nincs meg az emberekben a segítő készség hogy ha meg odamegy valaki valakihez hogy elnézést segíthetek? akkor jön az a reakció mikor furán védekezően néznek ránk vagy megkérdik mi@f@sztakarsz :) vicces....


Ha csak egy kicsit körültekintőbbek lennénk és itt magamról is beszélek, akkor annyival más lenne a társadalmi viszonyulás egymáshoz. Láttam olyan példákat - természetesen nem magyarországon - amik nagyon szépek voltak, és teljesen természetesek nem megjátszott "mostfigyeljenmindenkimertjótteszek", szóval miért van az hogy mindenki mosolyog Dániában ahol köd van tökig meg hideg meg röfitenyészet ? vagy miért jókedvűek az emberek spanyolországban? vagy miért mosolyognak a skótok még akkor is ha felfújja a kiltet a szél? nagyon egyszerü a válasz, azért mert tudják hogy ha éppen bajba vagy segítségre szorulnak akkor nem leszenk egyedül...:) mindig akad olyan aki odamegy és segít legyen az bármi. Hányszor van az hogy mondjuk autópályán lerobban valaki akkor csomót kell várni arra hogy valaki megálljon és megkérdezze Hé tudok segíteni valamit? Természetesen van itte gy olyan tényező is hogy csalók.....:) akik visszaélnek ezekkel a dolgokkal. pl.: hadd hívjam fel a barátnőmet a telódról mert az enyémen nincs egység :) vagy ne haragudj kölcsön tudnál adni 2500 ft-t és a címed hogy vissza tudjam küldeni a pénzt. Ez az ami olyan hogy látnunk kell ki az akinek tudunk hinni és ki az aki nem. Ez is nehéz persze, de azért egy idő után az ember látja ki az aki öszinte és ki az aki sumákol. Szóval nehéz ez a dolog de akkor is azt mondom hogy segíteni kell, jót tenni nem árt nekünk sem másnak :) még akkor is ha látjuk hogy kért aprót a megsegített emberke másra költi mint amire kérte :) Mindenkinek magának kell eldönteni hogy hogyan cselekszik. De az biztos ha odafigyelnénk ezekre az apróságokra akkor sokkal jobb lenne a szocializációs környezetünk szerintem. Lehet hogy ez csak egy álom de megvalósítható :)

Vegyük le a szemellenzőnket és kezdjünk el látni. Miért lehet befolyásolni a társadalmunkat? Mert olyan jól elvagyunk ebben akis saját miliőnkben hogy nem akakrjuk feláldozni azért hogy jobb legyen. Mindenki begubózik, elszigetelődik, befordul, depressziós lesz. Es adott a táptalaj a "kedves" kereskedelmi csatornáknak hogy, leverjék a kedvünket. :) Nem szabad magunkat haygni. Ki aza Mónika, Joshi Barath és még sorolhatnám a jobbnál jobb manipulátorokat....azzal nem tesznek jót hoyg ország világ előtt nagy beszédeket tartanak arról hogy mi lenne a jó, kihasználják azokat akik szarban vannak hogy dellát teremtsenek maguknak :) ennyi. Az lenne az igazi ha Mondjuk ezek az emberek saját nonprofit szervezetben csinálnák ugyanezt, mert lássuk be van rá igény. A 40 év megtette a hatását...... kimost az emberekből a hitet, patriotizmust, bizalmat, jót.

Legyetek jók, mert jónak lenni jóóóóóóóóóóóóóóóóóó :)

Rizspektyovina

Nincsenek megjegyzések: